Hannelore De Vuyst

Hannelore De Vuyst (Wetteren, België 1995) begon haar studie in 2012 aan School of Arts, Conservatorium te Gent bij docent Alessandro Moccia. Tijdens haar bachelor-opleiding ging ze in 2015 op Erasmusuitwisseling naar de F. Liszt Academy in Boedapest waar ze les kreeg van Katalin Kokas en Barnabás Kelemen. Vervolgens zette ze haar reis voort en werd ze toegelaten tot de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Johannes Leertouwer. Tijdens deze studie werd ze ook lid van Gustav Mahler Jugendorchester. Ze behaalde haar masterdiploma in mei 2019. Als vervolg op haar studie werd Hannelore na een succesvolle auditie aangenomen als academist bij het Sinfonieorchester Aachen. Tevens heeft ze een opleiding barokviool gevolgd aan het Conservatorium van Amsterdam bij docent Antoinette Lohmann.

Hannelore benadert het muziekspectrum graag zo breed mogelijk. Ze is muzikant bij het Amsterdams Andalusisch Orkest, speelt geregeld in theatervoorstellingen en vormt een duo met altviolist Hessel Moeselaar. Daarbij is een grote inspiratiebron om bruggen te creëren tussen verschillende (wereldlijke) socio-culturele interacties en kunstvormen. Hannelore was ook te zien in verscheidene televisie en radio programma’s zoals Podium Klassiek, Spiegelzaal NPO klassiek en Vrij spel.

Daarnaast legt Hannelore zich vooral toe op het spelen van kamermuziek. Ze was mede-oprichter van het ADAM Quartet en maakte met dit ensemble deel uit van de post-academische opleiding van de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Tijdens deze opleiding kreeg het ensemble regelmatig masterclasses van gerenommeerde strijkkwartetten zoals Quatuor Danel, Quatuor Ebène en Jerusalem Quartet. Vanaf januari 2024 zal ze haar passie voor kamermuziek verder waarmaken als tweede violiste bij het Matangi Quartet.

Hannelore speelt op een viool die in 2023 werd gebouwd door Matthieu Devuyst, deze is haar in bruikleen gesteld door  Strings for Talents en de Koning Boudewijnstichting. Haar strijkstok, gemaakt door F. Lotte werd gefinancierd met de steun van Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM).

Matthieu Devuyst is een vioolbouwer gevestigd in Wenen, Oostenrijk, die violen maakt en stemt voor een internationale klantenkring van professionele musici.

Nadat hij in 1996 afstudeerde aan de vioolbouwschool in Mirecourt (Frankrijk) en in 1998 in Newark (Groot-Brittannië), begon Matthieu met het maken van violen in de werkplaats van Machold in Bremen, waar hij de instrumenten van de Italiaanse klassieke scholen ontdekte. Gedurende 5 jaar analyseerde en restaureerde hij violen van de grootste meestervioolbouwers, waaronder Stradivarius, Guarnerius en Amatis, waardoor hij zijn onderzoek naar de kwaliteit en klankkracht van violen kon verfijnen. In 2004 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan de Machold workshop in Wenen, het kruispunt van de wereldklassieke muziek, waar hij veel gerenommeerde musici ontmoette.

Door deze uitwisselingen ontdekte en begreep hij de precieze verwachtingen die musici van hun violen hebben, waardoor hij de akoestische kwaliteit en de fijnafstelling van zijn instrumenten kon verbeteren.

Een van Matthieu’s prioriteiten is om zo dicht mogelijk bij de specifieke verwachtingen van elke muzikant te komen. De ontwikkeling van zijn violen weerspiegelt dit, maar is ook de vrucht van zijn constante zoektocht naar kwaliteit.

De violen van Matthieu Devuyst worden over de hele wereld bespeeld, van de Berliner Philharmoniker tot kamermuziek in Wenen en als solist in de Verenigde Staten.