Aleksandra Czarnocka

Aleksandra Czarnocka is een Poolse celliste die momenteel in Brussel woont. Geboren in Warschau, Polen, begon ze haar cellostudie op negenjarige leeftijd. Ze studeerde af aan de Grazyna en Kiejstut Bacewicz Academy of Music in Lodz, Polen in de klas van prof. Dominik Połoński en prof. Tomasz Daroch. In juni 2022 behaalde ze haar Master Cum Laude aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van prof. Viviane Spanoghe. Ze perfectioneerde haar cellospel onder het toeziend oog van erkende musici zoals prof. Michael Flaksman, prof. Jeroen Reuling, prof. Arto Noras, prof. Alexander Gebert, prof. Olsi Leka, prof. Matts Lidstrom, prof. Raphael Bell, prof. Cecylia Barczyk en anderen. Ze nam ook deel aan masterclasses kamermuziek en leerde van leden van ensembles als Quatuor Danel, Prazak Kwartet, Kuss Kwartet, Camerata Kwartet en Oxalys Ensemble.

Aleksandra voelt zich thuis in projecten die verschillende genres, stijlen vertegenwoordigen en treedt op in België en in het buitenland. Ze trad op in muziekzalen zoals het Paleis voor Schone Kunsten – Bozar Brussel, Love2Arts Gallery Antwerpen, Stadtcasino Basel, MiM Brussel, Concert Hall Conservatorio Giuseppe Verdi Turijn, The Krzysztof Penderecki European Centre of Music, Tonhalle Zürich en anderen.

Recentelijk heeft ze opgetreden met ensembles als: L’Ensemble Orchestral Européen, ONJ Luxembourg, Simonyan Quintet en Trio La Senne. Ze was ook lid van het Royal Symphony Orchestra Warsaw, Warsaw Camerata, Santander Orchestra Academy en was academicus van het National Forum of Music Wroclaw Philharmonic. Ze was speciaal toegewijd aan moderne muziek en trad veel op in Polen onder het programma “Music of Our Times” voor hedendaagse muziek.

Als soliste en kamermusicus is Aleksandra laureaat van talrijke prijzen zoals de I-prijs op het eMuse Concours in Athene, de III-prijs op het Internationaal Muziek Concours van Stockholm, de II-prijs op het Internationaal Concours van V. Poltareva in Lviv, Oekraïne of de II-prijs op het Celloconcours in Ełk, Polen en ze was ook halve finaliste van het prestigieuze Internationale Benedetto Mazzacurati Celloconcours in Turijn. Ze maakte opnames voor de fonografische bedrijven DUX en Spivart.

Sinds 2023 speelt Aleksandra op een cello gemaakt in 1863 door Charles Plumerel in bruikleen van Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting.