Leonid Anikin

Leonid Anikin is violist. Hij is geboren in Rusland en woont momenteel in België.

Na zijn afstuderen aan de “Ural Special Music School” in 2020 als “leraar en artiest” besloot hij zijn studie voort te zetten aan het IMEP (Institut Royal Supérieur de Musique et de Pédagogie) in Namen in de klas van Maestro Igor Tkatchouk.

Leonid wil de schoonheid van muziek laten schijnen en het publiek meenemen in de magische wereld van de viool. Hij geeft de voorkeur aan een romantische interpretatiestijl, speelt met verschillende soorten vibrato en creëert door de magie van de strijkstok de illusie van een stem die het instrument laat zingen.

Hij heeft de gelegenheid gehad om als solist samen te werken met beroemde dirigenten als Alim Shakh, Anton Shaburov, Misha Katz, Wolf Usminsky.

Leonid is ook laureaat van vele internationale vioolconcoursen zoals de “Arthur Grumiaux Competition”, de “VI Stockholm International Music Competition”, de grote prijs van de “Chords Of Khortytsia Competition”, de “European Competition for Young Soloists in Luxembourg”.

Hij studeerde bij gerenommeerde maestro’s als Boris Koushnir, Maxim Fedotov, Mikhail Gantvarg, Valentin Zhuk, Rollo Kovac. Op 18-jarige leeftijd werd Leonid solist van het “Petersburg House of Music” door het winnen van de “River of Talents” competitie en maakte hij zijn debuut bij het Ulyanovsk Symphony Orchestra met het concerto van Jean Sibelius. Hij heeft deelgenomen aan festivals zoals de Oeral Muzieknacht in Ekaterinburg 2018 en 2019, en het Festival des Dames in Namen (2022), als eerste viool. Leonid componeert ook. In 2020 bracht hij 5 barokstukken voor viool solo uit en vandaag blijft hij in deze geest componeren.

Leonid bespeelt een Franse viool (2021) van Patrick Robin, een instrument uitgeleend door Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting.

Photo Jef Rabillon

Patrick Robin is een vioolbouwer die violen, altviolen en cello’s maakt en klankaanpassingen uitvoert voor een internationale klantenkring van professionele musici. Hij vestigde zich in Angers in 1988 en deelde zijn atelier met Andrea Frandsen. In 2006 verhuisde hij zijn werkplaats naar een villa aan de Loire, een lichte en inspirerende plek waar hij graag zijn instrumenten maakt en musici ontvangt.

Hij studeerde af aan de Newark School of Violin Making in 1984 en kreeg de Royal Oakden Cup voor zijn uitstekende werk. Vervolgens verhuisde hij naar Bremen om zich aan te sluiten bij een internationaal team van restaurateurs onder leiding van Roger Hargrave, waar hij enkele van de meest opmerkelijke Italiaanse instrumenten van de klassieke scholen repareerde, aanpaste en grondig bestudeerde.

In 1991 behaalde hij twee gouden medailles voor viool en cello bij de 1e Internationale Wedstrijd voor Vioolbouw in Parijs, evenals de Prix de l’Académie des Beaux-Arts en de Prix de la Fondation Marcel Vatelot. Hij behaalde ook gouden medailles voor een altviool op het concours van Mittenwald in 1989 en voor een cello op het concours voor vioolbouwers van Strad in Manchester in 1994.

Sindsdien heeft hij in de jury’s van verschillende internationale vioolbouwconcoursen gezeten.

In november 2000 werd Patrick Robin door het Franse Ministerie van Cultuur bevorderd tot Meester in de Kunst.

Hij heeft lezingen en cursussen gegeven aan de British Violin Making Association in Dartington, de Oberlin Violin-Making Workshop, Oberlin College in de VS, ALADFI-conferenties, de Santiago de Queretaro Violin Making School in Mexico, de Australasian Violin Making Conference in Australië, het Chinese Luthiers Congress in Shanghai, enz..