Leonid Anikin

Op 9 maart 2022 kreeg Leonid Anikin een viool in bruikleen die in 2021 door Patrick Robin werd gecreëerd en door Strings For Talent werd verworven.

Leonid Anikin is een violist, geboren in Rusland, en momenteel woonachtig in België.

Na zijn afstuderen als “leraar en artiest” aan de “Oeral Special Music School” in 2020, besloot hij zijn studie voort te zetten aan het IMEP (Institut Royal Supérieur de Musique et de Pédagogie) in Namen in de klas van maestro Igor Tkatchouk.

Leonid wil de schoonheid van muziek laten zien en het publiek meenemen in de magische wereld van de viool. Hij geeft de voorkeur aan een romantische stijl van interpreteren, speelt met verschillende soorten vibrato en heeft de neiging om met behulp van de magie van de strijkstok de illusie te wekken van een stem die het instrument laat zingen.

Hij heeft de gelegenheid gehad om als solist te werken met beroemde dirigenten als Alim Shakh, Anton Shaburov, Misha Katz, Wolf Usminsky.

Leonid is ook laureaat van vele internationale vioolconcoursen, zoals de “Arthur Grumiaux Competition”, de “VI Stockholm International Music Competition”, de hoofdprijs van de “Chords Of Khortytsia Competition”, de “European Competition for Young Soloists in Luxembourg”.

Hij studeerde bij beroemde maestro’s als Boris Koushnir, Maxim Fedotov, Mikhail Gantvarg, Valentin Zhuk, Rollo Kovac. Op 18-jarige leeftijd werd Leonid solist van het “St. Petersburg House of Music” door het winnen van de “River of Talents” competitie en maakte hij zijn debuut bij het Ulyanovsk Symphony Orchestra met het concerto van Jean Sibelius. Hij heeft deelgenomen aan festivals zoals de Oeral Music Night in Ekaterinburg 2018, 2019. Leonid componeert ook. In 2020 bracht hij de 5 barokstukken voor viool solo uit en vandaag componeert hij nog steeds in deze geest..

Photo Jef Rabillon

Patrick Robin is een vioolbouwer die violen, altviolen en cello’s maakt en klankaanpassingen uitvoert voor een internationale klantenkring van professionele musici. Hij vestigde zich in Angers in 1988 en deelde zijn atelier met Andrea Frandsen. In 2006 verhuisde hij zijn werkplaats naar een villa aan de Loire, een lichte en inspirerende plek waar hij graag zijn instrumenten maakt en musici ontvangt.

Hij studeerde af aan de Newark School of Violin Making in 1984 en kreeg de Royal Oakden Cup voor zijn uitstekende werk. Vervolgens verhuisde hij naar Bremen om zich aan te sluiten bij een internationaal team van restaurateurs onder leiding van Roger Hargrave, waar hij enkele van de meest opmerkelijke Italiaanse instrumenten van de klassieke scholen repareerde, aanpaste en grondig bestudeerde.

In 1991 behaalde hij twee gouden medailles voor viool en cello bij de 1e Internationale Wedstrijd voor Vioolbouw in Parijs, evenals de Prix de l’Académie des Beaux-Arts en de Prix de la Fondation Marcel Vatelot. Hij behaalde ook gouden medailles voor een altviool op het concours van Mittenwald in 1989 en voor een cello op het concours voor vioolbouwers van Strad in Manchester in 1994.

Sindsdien heeft hij in de jury’s van verschillende internationale vioolbouwconcoursen gezeten.

In november 2000 werd Patrick Robin door het Franse Ministerie van Cultuur bevorderd tot Meester in de Kunst.

Hij heeft lezingen en cursussen gegeven aan de British Violin Making Association in Dartington, de Oberlin Violin-Making Workshop, Oberlin College in de VS, ALADFI-conferenties, de Santiago de Queretaro Violin Making School in Mexico, de Australasian Violin Making Conference in Australië, het Chinese Luthiers Congress in Shanghai, enz..