Filipe Raposo

Filipe Raposo (Portugal, 1997) behaalde zijn bachelordiploma aan de Nationale Academie voor Geavanceerde Orkestrale Studies in Lissabon, onder leiding van Aníbal Lima. In 2020 voltooide hij zijn masterdiploma in viooluitvoering aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Zijn mentoren waren Tatiana Samouil, Alexei Moshkov, Benjamin Braude en Alissa Margulis.

Mihaela Martin, Emmanuel Tjeknavorian, Yossif Ivanov, Jack Liebeck en Jean-Jacques Kantorow waren enkele van de violisten voor wie hij het voorrecht had om te spelen. Hij volgde kamermuziek bij Paul Wakabayashi, Artur Pizarro en Guy Danel, en nam deel aan masterclasses bij Isabel Charisius, Josef Kluson en Razvan Popovici.

Als internationale laureaat (VS, Frankrijk, Italië, Polen en Portugal) neemt Filipe regelmatig deel aan soloperformances en kamermuziekoptredens in Portugal, België en Nederland. Hij werd aangesteld als academist van het Antwerp Symphony Orchestra voor het seizoen 2019-2020, evenals fellow van de Fundação Calouste Gulbenkian en Fundação Medeiros e Almeida.

Filipe is sinds januari 2022 lid van het Antwerp Symphony Orchestra (Viool I Tub). Hij werkt ook samen met het Brussels Philharmonic, het Belgian National Orchestra en de Orquestra XXI.

Filipe speelt op een Franse viool van Roland Belleguic (2021) (https://www.rolandbelleguic.com), een instrument dat genereus is uitgeleend door Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting.

Roland Belleguic werd geboren in Quimper, Finistère, in 1990. Sinds zijn kindertijd is hij bezield door handenarbeid, tekenen en metamorfose. De transformatie van een mentaal beeld in materie. Gemotiveerd door houtbewerking ging hij op zestienjarige leeftijd timmeren. Op dezelfde leeftijd ontdekte hij een echte belangstelling voor jazzgitaar. Uiteraard leidden deze twee passies tot zijn wens om luthier te worden.

Hij ontdekte de wereld van de strijkinstrumenten door naar de Nationale Vioolschool in Mirecourt (Frankrijk) te gaan. Nadat hij cum laude was afgestudeerd, werd hij leerling en assistent van de vioolbouwer Patrick Robin. Na zeven jaar bij hem te hebben doorgebracht, besloot hij zich volledig te wijden aan het maken van violen, altviolen en cello’s en vestigde hij zich in een dorp aan de oevers van de Loire. Tegelijkertijd studeerde hij altviool bij François Hetsch.

Zijn werk is voortdurend in ontwikkeling, gevoed door de studie van 16e en 17e eeuwse instrumenten, uitwisselingen met musici, vioolbouwers en het onschatbare onderzoek van de vioolbouwer François Denis.

Prijzen

  • Eervolle vermelding voor een altviool op het Internationale Triënnale Vioolbouwconcours in Cremona in 2018.
  • Drie eerste prijzen “coups de coeur” voor een altviool gemaakt in samenwerking met Camille de Tredern op de altvioolbouwwedstrijd in Parijs in 2022.
  • Gouden medaille voor een viool bij de Internationaler Geigenbauwettbewerb in Mittenwald in 2022.
  • Gouden medaille voor altviool bij de Internationaler Geigenbauwettbewerb in Mittenwald in 2022.
  • Zilveren medaille voor altviool bij de Internationaler Geigenbauwettbewerb in Mittenwald in 2022.