Alex Olmedo Duynslaeger

Alex Olmedo Duynslaeger is geboren in Barcelona in 2001.

Hij begon cello te spelen bij zijn leraar Gaëtane Duynslaeger aan het “Institut Escola Artístic Oriol Martorell” in Barcelona, en vervolgde daarna zijn opleiding bij Lluís Claret aan het Conservatorio Superior de Música del Liceu in Barcelona met een beurs van de Ferrer-Salat Foundation. Momenteel volgt hij een masteropleiding aan het CNSMD in Parijs in de klas van Jérôme Pernoo.

Hij breidt zijn opleiding uit met musici als Clemens Hagen, Philippe Müller, Danjulo Ishizaka en Peter Bruns.

Op het gebied van kamermuziek heeft hij zijn opleiding genoten bij het Casals Quartet, Catherine Ordonneau, Itamar Golan en François Salque en heeft hij deelgenomen aan talrijke festivals zoals het Podium de Matadepera (Barcelona) DeltaChamber Music, Festival de Wissembourg, Pablo Casals, Festival de Santander…..

Hij ontving talrijke nationale en internationale prijzen zoals de Nationale Competitie van de Jonge Proms “Jaime Dobato Benavente” in 2017 (Spanje) en de Woluwe Saint Pierre Competitie “Edmond Baert Prijs” in 2018 waar hij ook de “Servais Prijs” behaalde. Momenteel is hij academicus van het Orchestre de Chambre de Paris waarmee hij speelt in het Théâtre des Champs-Elysées en is hij ambassadeur van de Koninklijke Academie Saline. In december 2021 ontving hij in Parijs de Spaanse Collegeprijs voor vertolking, waardoor hij eind 2023 zijn eerste cd kan opnemen.

Hij speelt op een cello die in 2006 werd gemaakt door luthier Frank Ravatin, in bruikleen van Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting in Brussel.

Frank Ravatin studeerde in 1985 af aan de Internationale Vioolbouwschool van Cremona, in de klas van Maestro Giorgio Scolari. Vervolgens werd hij belast met de restauratie en de vervaardiging in het atelier van Jacques Camurat in Parijs.

In 1991 opent hij zijn atelier in Le Mans en wijdt zich steeds meer aan de creatie. In 1994 won hij twee gouden medailles voor altviool en cello op het internationale concours van de Violin Society of America (VSA) in San Francisco en een zilveren medaille voor cello op het internationale Strad concours in Manchester. Twee jaar later won hij in Albuquerque, op het VSA Internationaal Concours, drie gouden medailles voor altviool, cello en kwartet, en een zilveren medaille voor viool, en won hij de gouden medaille voor cello op het Strad Concours in Manchester.

In 1998 won hij in Salt Lake City, opnieuw op de VSA, drie gouden medailles voor viool, cello en kwartet en een zilveren medaille voor altviool. Hij werd “hors concours” genoemd door de Violin Society of America.

Nu gevestigd in Vannes, reist hij de wereld rond als jurylid bij de meest prestigieuze wedstrijden en wordt hij uitgenodigd voor conferenties in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, China en de VS.

Hij kreeg talrijke opdrachten van musici in Frankrijk en internationaal, alsook van stichtingen (in Zweden, de VS, Engeland en Frankrijk).