Ella van Poucke

Credit photo: © Sarah Wijzenbeek.

Ella van Poucke, geboren in Amsterdam in 1994, is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie. Geprezen om haar muzikale integriteit, feilloze instrumentale vaardigheden en haar podiumprésence en intensiteit, is zij de winnares van de prestigieuze Premio Chigiana 2017, de eerste prijswinnares van het Internationale Isang Yun celloconcours 2015, de Grachtenfestivalprijs, de Leopoldinum Award 2015, Prix Nicolas Firmenich 2013, Elisabeth Everts Award 2014, Prix Academie Maurice Ravel 2012, Nederlandse Musicus van het Jaar 2012, eerste prijswinnares van het Prinses Christina Concours 2008 en ontvanger van de speciale prijs in “erkenning van een uitmuntende prestatie op de Grand Prix Emanuel Feuermann 2014.

Na haar debuut in het Concertgebouw op 10-jarige leeftijd heeft ze opgetreden in alle grote zalen van Nederland, in vele topzalen in Europa en in de VS en Azië.

Als soliste heeft Ella opgetreden met het Nederlands Philharmonisch Orkest, HR-Sinfonie Orchester, Brussels Philharmonic, Maggio Musicale Fiorentino, Rotterdam Philharmonic Strings, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Orchestre della Toscana, Noord Nederlands Orkest, Havana Youth Orchestra, Varsovia Kamerorkest, Symfonieorkest van Vlaanderen, Pools Kamerorkest, Leopoldinum Kamerorkest, Kremerata Baltica, Hamburger Camerata, Tongyeong Festival Orchestra en werkte samen met artiesten als Michael Sanderling en Christoph Eschenbach.

In november 2012 bracht zij tijdens de Internationale Cello Biënnale in Amsterdam een nieuw celloconcert in première, dat voor haar geschreven werd door de Finse componist Uljas Pulkkis. In september 2013 bracht ze hetzelfde werk in première in Duitsland tijdens het Kronberg Festival, met leden van het HR-Sinfonie Orchester Frankfurt.

Ella verschijnt regelmatig op de Nederlandse Radio en Televisie en heeft opgetreden voor ARTE TV in Duitsland en Frankrijk. Ze verscheen in het Duitse “Stars von Morgen” gepresenteerd door Rolando Villazon.

Als gepassioneerd kamermusicus heeft Ella opgetreden met o.a. Andras Schiff, Gary Hoffman, Nobuko Imai, Tabea Zimmermann, Christian Tetzlaff, Viviane Hagner, Gidon Kremer, Colin Carr, Pavel Vernikov, Andreas Reiner, Vilde Frang, Simone Lamsma, Christiaan Bor, Philippe Graffin, Prazak kwartet, Schumann kwartet. Sinds vele jaren treedt ze regelmatig op in recital met pianist Jean-Claude vanden Eynden en met haar broer Nicolas van Poucke.

Ze was te gast op tal van internationale festivals zoals Festspiele Mecklenburg Vorpommern, West Cork Chamber Music Festival, Music@Menlo, Krzyzowa Music, Chigiana International Festival, Kaposfest Hongarije, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Grachten Festival Amsterdam, Kronberg Festival, Cello Biënnale Amsterdam en werd uitgenodigd om deel te nemen aan Verbier Festival Academy in 2009, 2013 en 2014.

Als Dutch Rising Star werd Ella uitgenodigd om in 2013-14 twee Carte Blanche concerten te geven in het Concertgebouw in Amsterdam. In de zomer van 2017 was ze artist-in-residence van het Nationaal Jeugd Orkest en in augustus 2018 was Ella artist-in-residence van het Grachtenfestival in Amsterdam. In 2019 voerde Ella samen met haar broer Nicolas de complete werken van Beethoven voor cello en piano uit op verschillende locaties, waaronder het Convertgebouw in Amsterdam. In 2018 toerde ze met alle suites van Bach.

Dit jaar is ze artist-in-residence bij het Avrotros Vrijdagconcert waar ze verschillende keren zal optreden met het Radio Filharmonisch orkest en met haar vrienden en muzikale inspirators waaronder Gary Hoffman.

Geboren in een muzikale familie, begon Ella op zesjarige leeftijd cello te spelen. Ze ging op 10-jarige leeftijd naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde vervolgens aan het Amsterdams Conservatorium bij Godfried Hoogeveen. Ze volgde masterclasses en werkte samen met onder meer Andras Schiff, Miklos Perenyi, Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Steven Isserlis, Anner Bijlsma, Bernard Greenhouse, Mischa Maisky en het Emerson Quartet.

Van 2009 tot 2016 studeerde Ella bij professor Frans Helmerson aan de Masters van de Kronberg Academie in Duitsland. Van 2016 tot 2019 was ze artist-in-residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel, waar ze studeerde bij Gary Hoffman.

Sinds november 2022 speelt Ella op een nieuw gemaakte cello van Patrick Robin (Frankrijk). Het wordt uitgeleend door Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting in Brussel.

Patrick Robin is een vioolbouwer die violen, altviolen en cello’s maakt en klankaanpassingen uitvoert voor een internationale klantenkring van professionele musici. Hij vestigde zich in Angers in 1988 en deelde zijn atelier met Andrea Frandsen. In 2006 verhuisde hij zijn werkplaats naar een villa aan de Loire, een lichte en inspirerende plek waar hij graag zijn instrumenten maakt en musici ontvangt.

Hij studeerde af aan de Newark School of Violin Making in 1984 en kreeg de Royal Oakden Cup voor zijn uitstekende werk. Vervolgens verhuisde hij naar Bremen om zich aan te sluiten bij een internationaal team van restaurateurs onder leiding van Roger Hargrave, waar hij enkele van de meest opmerkelijke Italiaanse instrumenten van de klassieke scholen repareerde, aanpaste en grondig bestudeerde.

In 1991 behaalde hij twee gouden medailles voor viool en cello bij de 1e Internationale Wedstrijd voor Vioolbouw in Parijs, evenals de Prix de l’Académie des Beaux-Arts en de Prix de la Fondation Marcel Vatelot. Hij behaalde ook gouden medailles voor een altviool op het concours van Mittenwald in 1989 en voor een cello op het concours voor vioolbouwers van Strad in Manchester in 1994.

Sindsdien heeft hij in de jury’s van verschillende internationale vioolbouwconcoursen gezeten.

In november 2000 werd Patrick Robin door het Franse Ministerie van Cultuur bevorderd tot Meester in de Kunst.

Hij heeft lezingen en cursussen gegeven aan de British Violin Making Association in Dartington, de Oberlin Violin-Making Workshop, Oberlin College in de VS, ALADFI-conferenties, de Santiago de Queretaro Violin Making School in Mexico, de Australasian Violin Making Conference in Australië, het Chinese Luthiers Congress in Shanghai, enz.