Natalia Kotarba

Op 30 juli 2021 ontving Natalia Kotarba een viool, gemaakt door Nicolas Gilles in 2021 en aangekocht door Strings For Talent.

Natalia Kotarba is een Poolse violiste, geboren in Krakau en momenteel woonachtig in Brussel. Zij behaalde haar masterdiploma Cum Laude aan het Conservatorium van Krakau en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar zij ook haar Artiesten Diploma behaalde in de klas van Philippe Graffin. Vanaf 2019 bekwaamt ze zich verder in een strijkkwartet als artist-in-residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in België. Natalia omarmt gretig alle aspecten van het leven van een muzikant. Onder de kunstenaars met wie zij heeft kunnen samenwerken zijn Jean-Claude Vanden Eynden, Philippe Graffin, Gordan Nikolic, Krzysztof Penderecki, het Oxalys Ensemble. Zij heeft opgetreden in muziekfestivals zoals Midis-Minimes, Festival Resonances en Ysaye’s Knokke in België, Festival Pablo Casals in Prades Frankrijk, Istanbul Music Festival in Turkije. Zij had de eer om op te treden in Bozar in aanwezigheid van de vorsten van België en Nederland tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van de Benelux in juni 2018.

Natalia is een laureaat van de prijs voor uitmuntende studenten van de Chopin Stichting (2017). Samen met het Karskis Quartet werd ze bekroond met een Grand Prix op het Internationaal Kamermuziekconcours Triomphe de L’Art in Brussel (2018). Meer recentelijk werd het kwartet ook geselecteerd om deel te nemen aan het Le Dimore del Quartetto netwerk en de Amsterdam String Quartet Biënnale. Het Karski Kwartet wint snel aan erkenning en is uitgenodigd om op te treden bij Klara Radio als onderdeel van het ‘Twintigers’ programma in januari 2021.

Natalia werd sterk beïnvloed door jazzimprovisatielessen bij de beroemde Poolse jazzman Jarosław Śmietana. Ze vindt het belangrijk om open te staan voor verschillende stijlen en soorten muziek, wat haar helpt om persoonlijke en eerlijke interpretaties van muziekwerken te creëren. Zij is ook een toegewijde lerares en een groot liefhebber van muziekeducatieprojecten die kinderen en jonge volwassenen helpen kennis te maken met de prachtige wereld van de muziek. De afgelopen twee jaar gaf zij les op zomermasterclasses voor jonge musici in Oslo.

Nicolas Gilles is geboren in 1977 in Montpellier waar hij zijn atelier heeft opgericht na een opleiding die voortvloeit uit een muzikale gevoeligheid van jongs af aan.

Instrumentale opleiding (klassieke gitaar) sinds 1986 (school van Clermont l’Hérault, conservatoria van Montpellier, Nancy en Mirecourt): diploma cum laude behaald.

In 1988 nam hij deel aan het televisieprogramma “L’école des Fans”, een klassieke gitaarspecial gepresenteerd door Jacques Martin met Pedro Ibanez als gast. In hetzelfde jaar won hij de eerste prijs op het internationale concours voor klassieke gitaar in Romans (Isère).

Franse school voor luitherie in Mirecourt van 1993 tot 1996: diploma in instrumentenbouw voor het kwartet.

English School of Violinmaking, Newark, 1996-1998: einddiploma met “upper merit” onderscheiding.

Assistent van Charles Luc Hommel in Marseille van 1998 tot 2000 (voornamelijk in restauratie in een van de oudste ateliers van Frankrijk).

Assistent van Frédéric Chaudière in Montpellier van 2000 tot 2002 (fabricage).

Vestigde zich in 2001 in Montpellier en maakte instrumenten voor het kwartet.

In 2016 installeerde Nicolas zijn atelier in de voormalige Koninklijke Manufacture van Villeneuvette, op 40 km van Montpellier.

Dit dorp uit de 17e eeuw, dat als historisch monument is geklasseerd, is een kostbare omgeving waar geschiedenis en natuur bewaard zijn gebleven en waar de instrumenten van het kwartet op een prachtige manier worden gemaakt.