Natalia Kotarba

Natalia Kotarba is een Poolse violiste, geboren in Krakau en momenteel gevestigd in Brussel. Natalia is een van de oprichters van het Karski Kwartet.

Ze behaalde een Master Cum Laude aan de Academy of Music in Krakau en aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar ze ook haar Artist Diploma behaalde in de klas van Philippe Graffin. Van 2019 tot 2022 vervolgde ze haar opleiding als strijkkwartet artist-in-residence aan de Chapelle Musicale Reine Elisabeth (België). Natalia omarmt enthousiast alle muzikale genres. Ze werkte samen met Jean-Claude Vanden Eynden, Philippe Graffin, Gordan Nikolic, Krzysztof Penderecki en het Oxalys Ensemble. Ze trad op in muziekfestivals zoals Midis-Minimes, Festival Résonances en Ysaye’s Knokke in België, Festival Pablo Casals in Prades in Frankrijk, Istanbul Music Festival in Turkije. Ze had de eer om in Bozar op te treden in aanwezigheid van de monarchen van België en Nederland tijdens de viering van het 60-jarig bestaan van de Benelux in juni 2018.

Natalia is laureaat van de prijs van de Chopin Foundation voor uitmuntende studenten (2017). Samen met het Karskis Quartet kreeg ze een Grand Prix op het Internationaal Kamermuziekconcours Triomphe de L’Art in Brussel (2018). Meer recent werd het kwartet ook geselecteerd om deel te nemen aan het Le Dimore del Quartetto netwerk en de Amsterdam String Quartet Biennale.

Het Karski Quartet krijgt snel erkenning en is uitgenodigd om in januari 2021 op te treden bij Klara Radio in het kader van het programma “Twintigers”.

Vanaf 2019 is ze lid van het orkest Les Métamorphoses onder leiding van Raphael Feye, en van het Ensemble K onder leiding van Simone Menezes.

Natalia had het genoegen op te treden op de “Conferentie over de toekomst van Europa” in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron, Ursula Von der Leyen en David Sassoli. Samen met haar zus had ze de eer op te treden in het Huis van Afgevaardigden in Brussel, in aanwezigheid van de Oekraïense president Wolodymyr Zelensky en premier Alexander de Croo.

Natalia werd sterk beïnvloed door de jazzimprovisatielessen van de beroemde Poolse jazzman Jarosław Śmietana. Ze vindt het belangrijk om open te staan voor verschillende stijlen en soorten muziek, wat haar helpt om persoonlijke en eerlijke interpretaties van werken te produceren. Ze is ook een toegewijde lerares en een groot liefhebber van muziekonderwijs projecten die kinderen en jonge volwassenen kennis laten maken met de prachtige wereld van muziek. De afgelopen twee jaar heeft ze les gegeven op de Summer Masterclasses voor jonge musici in Oslo.

Dankzij een lening van de Koning Boudewijnstichting en Strings For Talent speelt Natalia momenteel op een viool die in 2020 door Nicolas Gilles (Frankrijk) is gemaakt.

Nicolas Gilles is geboren in 1977 in Montpellier waar hij zijn atelier heeft opgericht na een opleiding die voortvloeit uit een muzikale gevoeligheid van jongs af aan.

Instrumentale opleiding (klassieke gitaar) sinds 1986 (school van Clermont l’Hérault, conservatoria van Montpellier, Nancy en Mirecourt): diploma cum laude behaald.

In 1988 nam hij deel aan het televisieprogramma “L’école des Fans”, een klassieke gitaarspecial gepresenteerd door Jacques Martin met Pedro Ibanez als gast. In hetzelfde jaar won hij de eerste prijs op het internationale concours voor klassieke gitaar in Romans (Isère).

Franse school voor luitherie in Mirecourt van 1993 tot 1996: diploma in instrumentenbouw voor het kwartet.

English School of Violinmaking, Newark, 1996-1998: einddiploma met “upper merit” onderscheiding.

Assistent van Charles Luc Hommel in Marseille van 1998 tot 2000 (voornamelijk in restauratie in een van de oudste ateliers van Frankrijk).

Assistent van Frédéric Chaudière in Montpellier van 2000 tot 2002 (fabricage).

Vestigde zich in 2001 in Montpellier en maakte instrumenten voor het kwartet.

In 2016 installeerde Nicolas zijn atelier in de voormalige Koninklijke Manufacture van Villeneuvette, op 40 km van Montpellier.

Dit dorp uit de 17e eeuw, dat als historisch monument is geklasseerd, is een kostbare omgeving waar geschiedenis en natuur bewaard zijn gebleven en waar de instrumenten van het kwartet op een prachtige manier worden gemaakt.