Diede Verpoest

Als Belgische violist en altviolist, zoon van muzikale ouders, groeide Diede op in een huis vol muziek. Zijn allereerste vioollessen kreeg hij van zijn vader. Later studeerde hij bij Eric Sluys en promoveerde met grote onderscheiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel in de klas van Philippe Graffin. Hij volgde ook altvioollessen bij Tony Nys. Na zijn studies werd hij gedurende twee jaar assistent van de viooldocent Naaman Sluchin aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.

Diede won vele prijzen voor zijn solo- en kamermuziekoptredens, de Supernova-wedstrijd 2019 (mede georganiseerd door de Belgische klassieke muziekzenders Klara en Musiq3) samen met zijn duopartner, pianist Claus Vermeulen. Dit resulteerde in vele concertopdrachten voor het seizoen 2019/20 (met optredens in de Bozar in Brussel) en een cd-opname voor het label Etcetera. Diede is ook de violist van Tmesis Ensemble (ook laureaten van de Supernova wedstrijd 2016). Samen brachten ze hun eerste album “Echoes” uit. Hij kreeg ook de 1e prijs in de Dexia Classics wedstrijd in 2010 en de Mathilde Horlait-Dapsens Prijs voor zijn eindrecital aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Als violist werd Diede lid van het Karski Kwartet. Het Karski Kwartet werd in 2018 in België opgericht en treedt op in een groot aantal zalen in heel Europa. Het krijgt snel erkenning op de internationale muziekscène voor zijn gepassioneerde interpretaties van werken variërend van Haydn tot 21e-eeuws repertoire. Ze hebben de Grand Prix alsook de Speciale Prijs voor de alumni van het Koninklijk Conservatorium in Brussel ontvangen op de 4e Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel. Het Karski Quartet werd ook geselecteerd voor de 12e Internationale Strijkkwartetwedstrijd Premio Paolo Borciani en voor de 14e Banff Internationale Strijkkwartetwedstrijd.

Sinds de oprichting van het kwartet zijn zijn mentors, David Waterman, Philippe Graffin en Amy Norrington. In januari 2019 sloot het kwartet zich aan bij het String Quartet Studio programma aan het Royal Northern College of Music in Manchester, waar het nauw samenwerkt met Donald Grant (Elias Quartet), Petr Prause (Talich Quartet), Pavel Fischer (ex – Škampa Quartet), Diotima Quartet en Simon Rowland-Jones (ex – Chilingirian Quartet). In september 2019 werd Karski Quartet Artist in Residence aan de Queen Elisabeth Music Chapel in Waterloo/Brussel, waar ze studeerden met leden van het Artemis Quartet, Jeruzalem Quartet, Belcea Quartet en Miguel da Silva, terwijl ze ook verder leerden aan het RNCM onder de paraplu van de European Chamber Music Academy binnen het nieuwe ECMAster studieprogramma. Diede maakt sinds kort deel uit van het St. George Quintet. Zij namen hun tweede cd-album “Bohemia Express” op dat zeer positieve reacties kreeg in The Strad. Diede is in 2020 uitgenodigd door de muziekzender Klara als jong talent in het programma ‘De twintigers’ waar jonge musici een week lang op de radio te horen zijn.

Diede werd uitgenodigd voor kamermuziekfestivals in binnen- en buitenland, zoals Resonances, Ysaye’s Knokke, Midis-Minimes, Klarafestival, Schiermonnikoog, Delft Chamber Music Festival, Harmos, Concentus Moraviae, Traces Festival, Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, North Norfolk Music Festival, Kirker Music Festival.

Diede heeft zich laten inspireren door vele musici, waaronder Marc en Guy Danel, Amy Norrington, David Waterman, Donald Grant, Pavel Fischer, Ursula Smith… Naast het klassieke muziekrepertoire voelt Diede zich sterk aangetrokken tot de werelden van volksmuziek, jazz en vrije improvisatie. Hij is lid van het folkensemble Roots, dat in Vlaanderen en Wallonië heeft getoerd en twee cd’s heeft opgenomen (“Point Blue” en “Rewind”).

Diede bespeelt een italiaanse alt (2021) gemaakt in Cremona door de Amerikaanse luthier Francis Kuttner, een instrument in bruikleen van Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting.

Francis Kuttner studeerde vioolbouw aan de Scuola Internazionale di Liuteria in Cremona, Italië, en werkte privé met de houtsnijder/violist Francesco Bissolotti, een vroege voorstander van de traditionele Cremonese bouwmethode.

Door te werken met de originele vormen en modellen van Antonio Stradivari uit de uitgebreide collectie van het Museo Civico di Cremona, kreeg Francis Kuttner een diep inzicht in de werkmethoden van de klassieke Cremonese gitaarbouwers, wat hem goed van pas kwam toen hij in 1978 terugkeerde naar San Francisco.

Francis Kuttner heeft talrijke (9) gouden en zilveren medailles ontvangen voor zijn violen, altviolen en cello’s op internationale concoursen in New York (1980) Ottawa (1984) Cremona (1988) Manchester (1991) en Parijs (1991, 1999). Hij werd door de Violin Society of America aangewezen als “Out of Competition” en maakte vervolgens deel uit van jury’s voor drie van hun concoursen. Hij heeft ook gejureerd op internationale concoursen in Mittenwald (twee keer), Parijs (twee keer) en Cremona.

Hij verdeelt zijn tijd tussen ateliers in San Francisco en Cremona.