Julia Kotarba

Op 30 juli 2021 kreeg Julia Kotarba een cello in bruikleen, gemaakt door Jan Strick (Maison Bernard, Brussel) in 2020 en aangekocht door Strings For Talent.

Julia Kotarba – actief als soliste, kamermusicus – en orkestmusicus, is geprezen voor haar solo- en kameractiviteiten. Zij is de oprichter en lid van het Karski Kwartet, dat snel internationale erkenning heeft gekregen en heeft opgetreden in talrijke zalen in heel Europa.

Met het Karski Kwartet is ze artist-in-residence aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel in Waterloo/Brussel, onder leiding van leden van het Artemis Kwartet en Miguel da Silva, alsook resident kwartet aan de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022.

Julia Kotarba begon haar muzikale studies op zevenjarige leeftijd bij Beata Zalewska in Krakau. Zij behaalde haar Bachelor’s en Master’s diploma aan het Conservatorium in Krakau en studeerde bij Jan Kalinowski. Onmiddellijk daarna werd zij leerlinge aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de klas van Jeroen Reuling. Een paar jaar later volgde zij een postdoctorale cursus strijkkwartet aan het Conservatorium van Katowice bij Piotr Szumieł, violist van het Apollon Musagete Quartet.

Ze is een voormalig lid van het Airis Quartet (2015-2018). Het kwartet heeft in heel Europa opgetreden en een CD uitgebracht met de muziek van Karl Amadeus Hartmann (CD Accord label). Julia Kotarba’s discografie omvat ook “A La Valse” met het Enesco Octet en Ravel La Valse in een nieuwe bewerking voor een klein strijkersensemble onder leiding van Philippe Graffin (2021), een cd-album van het orkest Les Metamorphoses en Pieter Wispelwey in een programma met orkestwerken van Weinberg (2021) en “W centrum Źrenicy” – een album met de poëzie van Janusz Szuber met muzikale arrangementen geschreven door Julia zelf, samen met Wojtek Inglot en Luke Sabat.

Van 2015 tot 2019 was Julia soliste en eerste celliste van het Pools Kunst Filharmonisch Orkest. Haar orkestervaring omvat ook het dirigeren van de cellogroep van het Beethoven Academie Orkest, het Przemyśl Kamerorkest en concerten met de kamermusici van het Nationaal Radio Symfonie Orkest.

Zij heeft verschillende prijzen gewonnen: Grote Prijs alsook de Speciale Prijs voor oud-studenten van het Koninklijk Conservatorium van Brussel op de 4e Internationale Muziekwedstrijd Triomf van de Kunst in Brussel 2018, Speciale Prijs op de 1e Karol Szymanowski Internationale Strijkkwartetwedstrijd in Katowice 2014, 3e Prijs op de Internationale Muziekwedstrijd in Malta 2015, Speciale prijs voor de beste uitvoering van een 20e eeuws stuk op het 2e Internationale Szymanowski Strijkkwartet Concours in Katowice 2017, Speciale prijs voor de beste uitvoering van een stuk van Krzysztof Penderecki op het 2e Internationale Beethoven Kamermuziek Concours in Lusławice 2017. Ze won ook de derde prijs op het Internationale Kamermuziek Concours in Gorlice (Polen, 2013) als lid van een cello/accordeon duo, en de derde prijs op het Nationale Cello Concours in Łodź (2009).

Als cellodocente gaf zij les aan de Muziekschool van Domosławice (Polen) in samenwerking met het Krzysztof Penderecki Centrum voor Europese Cultuur in Lusławice. Zij heeft masterclasses gegeven op het Hello Cello Festival in Krakau en werkt regelmatig samen met het NOR59 Stryke Institutt in Oslo.

Sinds 1868 bedient Jan Strick uit Maison Bernard een brede clientèle van beroepsmusici en amateurs van strijkinstrumenten van hoge kwaliteit. Luthier Jan Strick en strijkstokkenmaker Pierre Guillaume, die beiden door het Brusselse parket als deskundigen zijn aangewezen, runnen samen de oudste vioolbouwwerkplaats van Europa. Gevestigd in Brussel sinds 1986, bieden zij een steeds vernieuwde, uitgebreide en unieke collectie violen, altviolen en cello’s en hun strijkstokken. Jan Strick en Pierre Guillaume hebben het vertrouwen gewonnen van belangrijke stichtingen in de hele wereld, van verzamelaars en van enkele van de grootste solisten.