João Pedro Gonçalves

Op 16 juni 2021 kreeg João Pedro Gonçalves een cello in bruikleen gebouwd door de luthier Tanguy Fraval in 2021 en aangekocht door Strings For Talent ter nagedachtenis van Bonno H. Hylkema.

João Pedro Gonçalves begon op 12-jarige leeftijd cello te spelen met Ana Cláudia Serrão als zijn mentor in Lissabon. Later studeerde hij bij Marco Pereira en Paulo Gaio Lima, ook in Lissabon.

In de afgelopen jaren heeft hij de gelegenheid gehad om met vele leraren te werken, zoals Levon Mouradian, Kyril Zlotnikov, Daniel Grosgurin, Marc Coppey, Maria de Macedo, Adrian Brendel, Morten Zeuthen, Gary Hoffman, Alain Gervreau (barokcello), onder anderen.

Hij heeft ook samengewerkt met veel van ’s werelds meest vooraanstaande dirigenten, waaronder Lorenzo Viotti, Pedro Neves, Nuno Coelho, Giancarlo Guerrero, Ulysses Ascanio, Jean-Marc Burfin, Jan Wierzba, Gustavo Dudamel en vele anderen.

João Pedro Gonçalves heeft eerste prijzen gewonnen in: Concurso Capela (2016), Concurso Nacional de Cordas Vasco Barbosa (2017), Prémio Fundação Inatel (2019) en onlangs Prémio Jovens Músicos (2021, categorie boven de 18). Hij heeft ook tweede prijzen gewonnen in: Concurso Internacional da Cidade do Fundão, in 2017 (waar hij ook de beste vertolking van een Portugees stuk kreeg) en Prémio Jovens Músicos (2018, categorie onder 18).

Hij heeft als solist opgetreden met vele orkesten, zoals: Orquestra Académica Metropolitana, Orquestra Profissional Metropolitana, Camarata Atlântica, Orquestra Gulben-kian en Geração.

In 2020 nam João Pedro Gonçalves deel aan het Yellow Barn Festival Young Artists Program (USA) en dit jaar, 2021, is hij opnieuw uitgenodigd om deel te nemen aan dit festival. In de afgelopen maanden heeft hij deelgenomen aan masterclasses met Gary Hoffman op verschillende plaatsen, zoals de Académie Saline Royale en de Rencontres Musicales de Noyers, en hij heeft ook deelgenomen aan het Young Talent Festival in Schiermonnikoog (Nederland), waar hij een concert gaf en les had van Jeroen Reuling.

In september 2021 kreeg João Pedro Gonçalves de Maestro Silva Pereira Prijs – Jonge musicus van het jaar 2020/21, naast de eerste prijs in de categorie cello.

Hij studeert momenteel bij Jeroen Reuling aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

Tanguy Fraval studeerde meubelmakerij en verhuisde voor vijf jaar naar het Verenigd Koninkrijk, naar Nottingham.

In de Midlands bezocht hij de Engelse school voor vioolbouw in Newark on Trent en behaalde in 2004 zijn diploma viool- en gitaarbouw. Deze bereisde musicus verhuisde naar Berlijn, waar hij restaurateur werd van prestigieuze instrumenten. Maar hij wilde terug naar het maken van instrumenten. In 2008 opende hij zijn atelier in Brussel, waar hij gespecialiseerd is in het onderhoud, de vervaardiging en de afstelling van instrumenten. In 2016 keerde hij terug naar zijn geboortestreek Bretagne, in de buurt van Quessoy, waar hij graag naar zichzelf luisterde in de kapel van het Château de La Houssaye, waarvan de akoestiek uitstekend is.

Eind 2019 verhuisde hij naar het historische centrum van Saint-Brieuc (Côtes-d’Armor). Het is in dit atelier dat hij het evenwicht vindt tussen vorm en materiaal, tussen het luisteren naar zijn muzikale cliënten en het waarnemen van hun gewaarwordingen. “Maar de grote Italiaanse instrumenten uit de 16e tot 18e eeuw, die ik regelmatig aanpas, blijven voor mij een belangrijke bron van inspiratie”. Tanguy Fraval maakt, past aan en onderhoudt violen, altviolen en cello’s.