Pierre Fontenelle

Op 2 juni 2021 kreeg Pierre Fontenelle een historische cello in bruikleen, gemaakt door Nicolas François Vuillaume in 1860.

De aankoop van dit instrument van een Franse vioolbouwer werd gefinancierd door de Koning Boudewijnstichting via het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché.

Strings For Talent beheert de uitlening van het instrument.

In het kader van haar programma voor erfgoed en cultuur zet de Koning Boudewijnstichting zich in voor het behoud van oude instrumenten van Belgische makelij en voor de valorisatie ervan door ze ter beschikking te stellen van jong Belgisch talent.

Pierre Fontenelle, cellosolist van de Opéra Royal de Wallonie-Luik en Namurois van het Jaar 2020, begon als autodidact cello te spelen in zijn geboortestad Seattle in de Verenigde Staten. Na een traditionele muziekstudie aan het Conservatoire de Luxembourg verhuisde hij naar België, waar hij aan het IMEP (Namur) studeerde en in 2020 zijn Master met de grootste onderscheiding behaalde. Vervolgens werd hij benoemd tot assistent-docent van de celloklas vanaf september 2020.

In oktober 2020 behaalde hij de 2e Prijs “Van Hecke” op het BCS Internationaal Celloconcours en won hij de Eerste Prijs en de Feldbusch-prijs op het Concours International de Violoncelle Edmond Baert (2019). In augustus 2019 had hij het genoegen om als cello-solist toe te treden tot de Opéra Royal de Wallonie-Luik, waarmee zijn jeugddroom om in een professioneel orkest te spelen in vervulling ging. Hij heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses met gereputeerde musici en pedagogen zoals Frans Helmerson, Gary Hoffman, Jérôme Pernoo… Pieter Wispelwey. Momenteel studeert hij verder bij Han Bin Yoon aan het Conservatorium van Bergen, Kunsten.

Pierre Fontenelle heeft opgetreden in verschillende prestigieuze zalen en festivals in België en in het buitenland (Chapelle Reine Élisabeth, Philharmonie de Liège, Taipei National Concert Hall, Shanghaï Oriental Art Center, Festivals de Wallonie, le Royal Juillet Musical de Saint-Hubert…) en werd uitgenodigd als solist door verschillende orkesten (Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Chapelle Musicale de Tournai, Musique Militaire Grand-Ducale, Musique Royale des Guides…). In 2018 had hij het genoegen te worden uitgenodigd om deel te nemen aan het traditionele Kerstconcert van de Belgische Koninklijke Familie in het Koninklijk Paleis van Brussel, in samenwerking met de Muntopera en de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Pierre houdt zich bezig met alle aspecten van het musicus-zijn, klassiek of niet, en componeert en exploreert populaire en hedendaagse muziek met zijn cello-accordeon Duo Kiasma (voorheen Duo Made in Belgium) met accordeonist Frin Wolter. Bekroond met de Eerste Prijs kamermuziek op de wedstrijd Accordé’Opale 2017 in Frankrijk, treedt Pierre regelmatig internationaal op in deze formatie. Onlangs ondernamen ze een Taiwanese tournee in juli 2019.

Nicolas François Vuillaume werd in 1802 in Mirecourt (Vogezen) geboren als vierde zoon van Claude-François Vuillaume, die zelf instrumentenbouwer was en afstamde van een lange rij instrumentenbouwers.

Zijn broer, Jean-Baptiste Vuillaume, vestigde zich in Parijs en wordt beschouwd als een van de belangrijkste makers van snaarinstrumenten in Frankrijk, zo niet in Europa.

Nicolas François verhuisde naar Brussel om zijn eigen werkplaats op te zetten, uit de schaduw van zijn broer, waarschijnlijk rond 1830.

De twee broers blijven samenwerken, en Nicolas François maakt instrumenten voor Parijs, naast die welke zijn naam dragen.

Dit laatste bezorgt hem een vooraanstaande plaats in Brussel. In 1836 wordt hij benoemd tot luthier van het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Hij behaalde een reeks medailles, waaronder een medaille van eerste klasse op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1855.

In 1873 werd hij benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde.

Er wordt aangenomen dat hij 340 instrumenten met zijn handtekening heeft vervaardigd (dit instrument is nummer 224).