Florianne Remme

Florianne Remme (Zutphen, 2000) begon op 8-jarige leeftijd met cellospelen. Op 14-jarige leeftijd werd ze toegelaten tot de afdeling Jong Talent van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Kort daarna zette ze haar studie voort bij Lucia Swarts aan de Jong Talent School van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert ze bij Jeroen Reuling aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Florianne heeft verschillende prijzen gewonnen tijdens wedstrijden en zomercursussen, waaronder prijzen bij het Prinses Christina Concours (Eerste Prijs Regionale Finales, Tweede Prijs Nationale Finales 2016), het Peter de Grote Festival (Gasterra Award 2014) en het Festival Verao Classico in Lissabon (Student Award 2019). In 2019 ontving ze een studiebeurs van de Herbert Duintjer Foundation.

Florianne volgde masterclasses bij Gary Hoffman, Raphael Pidoux, Frans Helmerson, Paul Katz en vele anderen tijdens festivals en zomercursussen zoals het Brussels Cello Festival, Festival Jong Talent Schiermonnikoog, Festival Pablo Casals, het Emmy Verhey Festival, Festival Verao Classico en de Cello Biennale in Amsterdam. Ze geeft regelmatig recitals, zowel als solist als als lid van kamermuziekgroepen, en trad verschillende keren op voor de Nederlandse nationale radio en tv. Ze trad op als solist met verschillende jeugdorkesten in Nederland. Sinds 2023 is ze lid van de Koninklijk Concertgebouw Orkest Academie in Amsterdam.

Florianne heeft een grote passie voor kamermuziek. Ze heeft deelgenomen aan veel kamermuziekprojecten, waaronder een concerttournee met het Rubens Consort in 2017. Samen met Pieternel Tils en Jorian van Nee vormt ze het Audax Piano Trio en heeft ze onlangs het Cortenbach Klarinet Trio opgericht samen met Emile Souvagie en Alexander Declercq.

Sinds 1 februari 2019 speelt Florianne Remme op een nieuwgebouwde cello van Thomas Bertrand (https://www.bertrand-violins.eu). Het werd haar uitgeleend door Strings For Talent en de Koning Boudewijnstichting. Haar strijkstok (J.J. Martin, Parijs) is uitgeleend door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Haar nieuwe instrument is geïnspireerd op de “Castelbarco” cello van Stradivarius (1697).

Het is gemaakt in 2018 door luthier Thomas Bertrand, een ambachtsman van grote kwaliteit die de grote traditie van de Cremonese en Venetiaanse meesters van de 17e en 18e eeuw navolgt.

Thomas Bertrand is ook gespecialiseerd in het optimaliseren van de klank.

Hij is lid van verschillende verenigingen van vioolbouwers, waaronder ALADFI (Frankrijk), KLANGGESTALTEN (Duitsland), VSA (VS).

Zijn atelier bevindt zich in Brussel.

Meer op zijn website: https://www.bertrand-luthier.eu