Floriane Remme

Op 1 februari 2019 kreeg Floriane Remme een nieuwe cello, gebouwd door Thomas Bertrand in bruikleen.

Floriane Remme (Zutphen 2000) begon op achtjarige leeftijd met het spelen van de cello. Ze studeerde in Leeuwaarden bij Jiri Prchal en later bij Corine ‘t Hoen, op de afdeling ‘Jong Talent’ van het Prins Claus Conservatorium (Groningen).

Van 2015 tot 2018 studeerde ze bij Lucia Swarts aan het Koninklijk Conservatorium van Groningen (afdeling Jong Talent).

Sinds 2018 studeert ze bij Jeroen Reuling aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Ze heeft deelgenomen aan masterclasses met Raphaël Pidoux, Dmitri Ferschtman, David Cohen, Paul Katz en anderen tijdens zomercursussen en festivals zoals: Peter de Grote Festival, Festival Jong Talent Schiermonnikoog, Pablo Casals Festival, Emmy Verhey Festival, Cello Academie Zutphen, Cello Biënnale Amsterdam.

In Nederland heeft Floriane Remme verschillende prijzen gewonnen op verschillende Prinses Christina wedstrijden, waaronder een tweede prijs in 2016, tijdens de nationale finale.

In 2013 en 2014 won ze verschillende prijzen op het Peter de Grote Festival, waaronder de Gasterra Award.

Floriane Remme geeft regelmatig concerten als solist of lid van een kamerorkest.

Ze trad op als soliste op het Dordrechtse Bach Festival en het Amsterdamse Grachtenfestival en is meerdere malen voor de Nederlandse nationale radio opgetreden.

In 2017 droeg zij als soliste bij aan de première van een werk van Max Knigge met het Dutch National Youth Orchestra en The Hague Philharmonic.

Ze heeft een passie voor kamermuziek. In 2017 kon ze deelnemen aan het Chamber Music Lab en op concerttournee gaan met leden van het voormalige Rubens Quartet. Sinds 2017 maakt ze ook deel uit van het Audax Pianotrio met twee van haar landgenoten.

Floriane Remme speelde op een instrument in bruikleen van de Nederlandse Muziekstichting. De cello bleek moeilijk te spelen en de snaren klonken slecht, vooral wanneer ze geconfronteerd werden met een staccato of portato. Een vioolbouwer heeft enkele aanpassingen gedaan die het instrument slechts gedeeltelijk hebben verbeterd.

Haar nieuwe instrument, gemaakt in 2018, is geïnspireerd op de “Castelbarco” cello van Stradivarius (1697).

Het is gemaakt door luthier Thomas Bertrand, een ambachtsman van grote kwaliteit die de grote traditie van de Cremonese en Venetiaanse meesters van de 17e en 18e eeuw navolgt.

Thomas Bertrand is ook gespecialiseerd in het optimaliseren van de klank.

Hij is lid van verschillende verenigingen van vioolbouwers, waaronder ALADFI (Frankrijk), KLANGGESTALTEN (Duitsland), VSA (VS).

Zijn atelier bevindt zich in Brussel.

Meer op zijn website: https://www.bertrand-luthier.eu