Floriane Remme

Op 1 februari 2019 kreeg Floriane Remme een nieuwe cello, gebouwd door Thomas Bertrand in bruikleen en aangekocht door Strings For Talent. Van de Stichting Nationale Instrumenten kreeg zij een prachtige strijkstok, gemaakt door J.J. Martin.

Florianne Remme (Zutphen, 2000) begon op 8-jarige leeftijd met cello spelen. Op 14-jarige leeftijd werd zij toegelaten tot de Jong Talent Afdeling van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Kort daarna vervolgde zij haar studie bij Lucia Swarts aan de Jong Talent School van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert zij bij Jeroen Reuling aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

Florianne ontving diverse prijzen tijdens concoursen en zomercursussen, waaronder prijzen op het Prinses Christina Concours (Eerste Prijs Regionale Finale, Tweede Prijs Nationale Finale 2016), het Peter de Grote Festival (Gasterra Award 2014) en Festival Verao Classico in Lissabon (Studentenprijs 2019). In 2019 ontving ze een beurs van de Herbert Duintjer Stichting.

Ze volgde masterclasses bij Gary Hoffman, Raphael Pidoux, Frans Helmerson, Paul Katz en vele anderen tijdens festivals en zomercursussen zoals het Brussels Cello Festival, Festival Jong Talent Schiermonnikoog, Festival Pablo Casals, het Emmy Verhey Festival, Festival Verao Classico en de Cello Biënnale in Amsterdam.

Florianne geeft regelmatig recitals, zowel als soliste als in kamermuziekverband. Zij heeft solorecitals gegeven tijdens festivals als het Dordrechts Bach Festival en het Amsterdams Grachtenfestival en speelde meerdere malen voor de Nederlandse Radio en TV. Zij trad als soliste op met verschillende jeugdorkesten in Nederland.

Florianne heeft een grote passie voor kamermuziek. Ze is betrokken geweest bij vele kamermuziekprojecten, waaronder een concerttournee met leden van het voormalige Rubens Kwartet in 2017. Samen met Pieternel Tils en Jorian van Nee speelt ze in het Audax Piano Trio. In 2019 namen zij deel aan de Muziekdagen Zeist en volgden zij masterclasses van o.a. het Jerusalem Quartet, Elisabeth Leonskaya en Boris Giltburg.

Haar nieuwe instrument is geïnspireerd op de “Castelbarco” cello van Stradivarius (1697).

Het is gemaakt in 2018 door luthier Thomas Bertrand, een ambachtsman van grote kwaliteit die de grote traditie van de Cremonese en Venetiaanse meesters van de 17e en 18e eeuw navolgt.

Thomas Bertrand is ook gespecialiseerd in het optimaliseren van de klank.

Hij is lid van verschillende verenigingen van vioolbouwers, waaronder ALADFI (Frankrijk), KLANGGESTALTEN (Duitsland), VSA (VS).

Zijn atelier bevindt zich in Brussel.

Meer op zijn website: https://www.bertrand-luthier.eu