Louis Noël

Louis wordt geboren in Namen in 1994. Hij begint op 5-jarige leeftijd met vioolstudies aan het Balthazar Florence Conservatorium bij Cécile Delvingt. Vervolgens sluit hij zich aan bij de afdeling “Jonge Talenten” aan de IMEP (Hoger Instituut voor Muziek en Pedagogiek). Daar blijft hij om zijn bachelordiploma te behalen met Igor Tkatchouk en zijn masterdiploma met Marc Danel. Parallel daaraan studeert hij gedurende enkele jaren rechten aan de Universiteit van Namen.

Na het behalen van zijn master aan de IMEP, besluit hij zich verder te specialiseren bij Hed Yaron Meyerson aan het Conservatorium van Rotterdam: Codarts. Hij ontvangt ook masterclasses van gerenommeerde violisten zoals Alexei Moshkov, Kerson Leong, Maria Milstein, Yossif Ivanov, Hélène Collerette, Robert Ushida, George Tudorache, Joe Puglia, Letizia Sciarone, Gilles Millet en anderen.

Gedurende zijn studiejaren wijdt Louis zich voornamelijk aan het beroep van orkestmusicus, wat hem de gelegenheid geeft op te treden met orkesten zoals het Belgisch Nationaal Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest in Den Haag, het Phion Orkest van Gelderland en Overijssel, het Antwerp Philharmonic Orchestra, het Irish Chamber Orchestra, de Young Belgian Strings, het Nationaal Jeugd Orkest van Nederland, het Hagse Kamer Orkest, het Orchestre de la Francophonie in Montreal, de Jonge Franco-Duitse Philharmonie en vele anderen.

Deze ervaringen hebben hem de mogelijkheid gegeven om op te treden in zalen zoals de Muziekverein in Wenen, het Konzerthaus in Berlijn, het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam, de Chapelle Reine Elisabeth, Bozar, het Shanghai Oriental Art Center, de Philharmonie van Luxemburg, het Operahuis van Bayreuth, de Stadthalle Wuppertal, het Atheneum van Boekarest, en talloze andere prestigieuze zalen. Hij is laureaat van verschillende nationale en internationale prijzen, evenals laureaat van de “Fonds Thirionet”.

Louis bespeelt een instrument uit 2023, vervaardigd door de Franse luthier Antoine Cauche (https://cauche-luthier.com), dat aan hem is uitgeleend door het fonds Strings for Talents en de Koning Boudewijnstichting.