Ana Hespanha

Ana Hespanha (Lissabon, 1996) begon op elfjarige leeftijd met cello te studeren aan “Orquestra Geração”, een Portugees project gebaseerd op het model van “El Sistema”.

Ze behaalde haar bachelordiploma aan de Academia Nacional Superior de Orquestra bij Paulo Gaio Lima en een masterdiploma in uitvoering aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Jeroen Reuling. Hespanha heeft samengewerkt met de Orquestra Gulbenkian, de Orquestra Metropolitana de Lisboa, de Orquestra de Câmara Portuguesa en het Sistema Europa Youth Orchestra, en heeft de kans gehad om samen te werken met dirigenten als Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Michael Zilm, Emilio Pomàrico en Jean-Sébastien Béreau.

Als soliste heeft ze concerten uitgevoerd zoals het A-mineur celloconcert van Saint-Saëns en het Concerto voor twee celli met orkest van Vivaldi. Haar aankomende hoogtepunt omvat het uitvoeren van het celloconcert van Dvorak tijdens het seizoen 2023/2024.

Gepassioneerd door kamermuziek treedt ze vaak op in een pianotrio en strijkkwartet. Als oprichtend lid van het “Quarteto Ibéria” kreeg ze de kans om samen te werken met Isabel Charisius (Albern Berg Quartet), Jonathan Brown (Cuarteto Casals) en Kyril Zlotnikov (Jerusalem Quartet).

Haar muzikale en carrièrevoortgang wordt gevolgd door musici zoals Maria Kliegel, Johannes Moser, Márcio Carneiro, Ophélie Gaillard, Maria de Macedo, Daniel Grosgurin en Mats Lidström.

Naast het presenteren van zichzelf in recitals, is Hespanha ook betrokken geweest bij muziekgerelateerde sociale projecten zoals Orquestra Geração of Orquestra de Cordas da Ajuda.

Ana speelt op een cello die in 2022 is gemaakt door de vioolbouwer Francesco Coquoz, uitgeleend door het Strings For Talent-fonds en de Koning Boudewijnstichting.

Geboren in Italië, kwam Francesco Coquoz op 6-jarige leeftijd naar Frankrijk. Na zijn muziekstudies op de cello aan het CRR (Regionaal Conservatorium) van Boulogne-Billancourt, maakte hij kennis met vioolbouw in het atelier van zijn vader, Guy Coquoz. Hij zette zijn opleiding voort aan de School of Lutherie in Newark-on-Trent, Engeland, en behaalde drie jaar later zijn diploma als beste van zijn klas. Vervolgens ging hij naar Cremona, Italië, waar hij twee jaar lang samenwerkte met de vioolbouwer Francis Kuttner. Sinds 2014 maakt hij deel uit van het atelier van zijn vader, waar hij zich toelegt op het maken van zijn eigen violen, altviolen en cello’s.